## **aspen**medical

**Participant Profile:** This course is suitable for Nurses who are responding to the Covid-19 pandemic and requires retraining of the procedures they could encounter while taking care of Covid-19 patient.

## Number of participants per Instructor: Maximum of 5

**Course aim:** The purpose of this course is to ensure that nurses are providing high quality care to Covid-19 patients. It gives them the confidence as well as the skill to properly protect themselves. This would also ease the training for nurse responders of the receiving medical facility.

Learning Objective: By the end of this course, participants will be able to:

- Demonstrate the proper way of performing hand hygiene
- Demonstrate the proper sequence for Donning and Doffing PPE
- Demonstrate successful IV cannulation
- Demonstrate the proper way of inserting an airway adjunct
- Identify the proper order for drawing blood collection tubes
- Discuss the parts of a defibrillator machine
- Identify the correct placement of electrodes for 12 lead ECG
- Demonstrate the proper way of collecting nasal and oral specimen for Covid-19 patient

## Course Agenda:

Course Agenda		
Time	Торіс	Duration
9:00 - 9:10	Registration	10 mins
9:10 - 9:20	Introduction:	10 mins
	-Infection Control policy reminder (Hand hygiene, wearing mask) -Course objectives	
9:20-9:40	Hand Hygiene, Donning and Doffing PPE Practise	20 mins
9:40-10:10	Basic Airway and Ventilation practise -Discussion and demonstration of the basic oxygen, airway device, and how to maintain patent airway(suction, manual maneuver) -Student practise on airway adjunct, and extraglottic airway insertion	30 mins
10:10-10:40	IV Cannulation -Discussion with demonstration -Student practise	30 mins
10:40-11:00	Phlebotomy -Discussion with demonstration -Student practise	20 mins
11:00-11:15	Tea Break	15 mins
11:15-11:40	Basics of Defibrillator Device	25 mins
	-Discussion on how to operate defibrillator device *Defibrillation, Sync Cardioversion, TCP	
	-PADS placement, 12 lead ECG electrode placement	
11:40-12:00	Specimen Collection	20 mins
	-Discussion and demonstration of NPS and OPS	
12:00-13:00	Performance Evaluation	60 mins
*12:00-12:20	-Hand Hygiene, Donning and Doffing PPE	
*12:20-12:40	-Airway adjunct insertion, bag mask ventilation	
*12:40-13:00	-IV Cannulation	